Banner
Gyakran ismételt kérdések

Mi történik akkor, ha a komposztálóládát tűző napra teszem?

A komposztálás olyan biológiai folyamat, melynek során hő termelődik. Az átalakulás során a komposzt hőmérséklete elérheti akár a 60 °C-t is. Ha a ládát tűző napra tesszük, akkor a komposzt nedvességtartalma csökken, a komposzt kiszárad. A hőmérséklet növekedésének következtében és a közvetlen napfény miatt nitrogén szabadul fel, így rothadásnak indul a komposzt.

A komposztáló láda felett muslincák jelentek meg. Mi a teendő ilyenkor?

A Muslincák a komposztban található gyümölcsök cukortartalma miatt jelentek meg. Terítsünk kőport a komposzt tetejére és a muslincák eltűnnek.

Mennyi idő múlva készül el a komposzt?

Friss komposzt: nagyjából 4-6 hónap alatt érik be, azonban ilyenkor csak a földfelszínen képes hatását kifejteni, azaz talajtakarásra (mulcsozásra) alkalmas. Az érzékeny növények gyökereiben kárt tehet. Jellemzői: komposztáló férgek eltűntek, sötétbarna színű.

Érett komposzt: 8-12 hónap alatt készül el. Képes a földbe forgatva a talajjavító hatás kifejtésére, tápanyagban gazdag, sötétbarna színű, morzsalékos, föld illatú anyag. Az értett komposztot lehetőségeinkhez képest minél előbb használjuk fel.

Rothadó, kellemetlen szagú a komposzt. Mi ilyenkor a teendő?

A komposztálás során a mikroorganizmusoknak a levegő oxigénjére van szüksége. Ha nincs megfelelően átszellőztetve a komposzt, akkor oxigén nélküli lebomlásról, azaz rothadásról van szó. Ebben az esetben forgassuk át a komposztot és keverjünk bele száraz anyagot. Semmiképpen se locsoljuk a komposztot, hisz ilyenkor a víz kiszorítja az anyagrészek közül a levegőt, ismét rothadás következik be.

Rágcsálók jelentek meg a komposztáló láda környékén. Mit tegyek?

A komposztba hús vagy csontmaradvány került, amely ugyan komposztálható, de a rágcsálók kedvelt eledele. Forgassuk át a komposztot és próbáljuk kivenni belőle csont vagy húsmaradékot.

Tehetek-e kutyaürüléket a komposztáló ládába?

A komposztáló ládába ne tegyünk kutyaürüléket az esetleges fertőzések miatt.

Giliszták és férgek jelentek meg a komposztban. Mit jelent ez?

Nincs ok az aggódásra! A komposzt az utolsóelőtti érési fázisban van, ekkor a férgek és a giliszták lazítják az anyagot. Ilyenkor növényeinknek még nem adható a komposzt. Várjunk még egy keveset.

A ládáról

Kapacitás: 600 liter
Méretei: 105 cm × 84 cm × 84 cm
Súlya: 16 kg
Szín: zöld

-újrahasznosított műanyagból készült,

-zárt, egész évben használható

-gyorsan komposztál

-kicsi a helyigénye, de nagy a befogadó képessége

-egyszerűen, gyorsan szerelhető

-az optimális levegőztetése révén gyorsabb a komposztálás

-sötét, hőtároló oldalfalak

-a komposzt kényelmesen, minden oldalról kivehető

-szélálló fedél, lezárási lehetőséggel